Spectrum meubellijn

De Spectrum Encyclopedie opnieuw vormgegeven

spectrummeubels

In de jaren ‘80 was een Spectrum encyclopedie een kostbaar bezit. Het was een prachtige en bijna onuitputtelijke bron van kennis, vaak bijeengespaard in termijnen en trots tentoongesteld als het pronkstuk van de boekenkast. De encyclopedie was al eeuwenlang een belangrijke informatiedrager en de totaal bijna drieduizend gulden meer dan waard. Ze zou waardevast blijven en kon worden nagelaten aan kinderen en kleinkinderen. Althans tot aan de digitale revolutie. Toen pasten vierentwintig delen ineens op één cd-rom. Nu verkruimelt het internet het idee van vastgelegde algemene kennis. De oude dragers nemen teveel fysieke ruimte in; ze staan in de weg en op Marktplaats komt langzaam een stroom afgedankte encyclopedieën op gang.

Robert Wierenga en Loes Glandorff ontdekken opnieuw hoe mooi de Spectrumencyclopedieën zijn. Ze transformeren complete encyclopedieën tot spectrummeubels voor kunstenares Everdien Breken. Vijf complete encyclopedieën van Marktplaats worden daarmee twaalf krukken, vier tafels en een hakblok.

gebruikers – De oude bezitters vertellen elk een ander verhaal. Bij de één werd er nauwelijks in gebladerd, bij de ander waren ze driftig gebruikt voor school of studie, soms door meerdere generaties. Favoriete pagina’s met prachtige illustraties werden keer op keer bekeken. Na de intrede van internet in de huiskamer verhuisden alle delen nog een paar keer, van boekenkast naar zijkamer, van zijkamer door naar zolder en uiteindelijk worden ze bij een opruimronde verkocht tegen een paar tientjes voor de waarde van het papier. De verkopers zijn blij dat de boeken een bestemming krijgen, al is het maar als meubel.

transformatie – Wat gebeurt er dus met deze rijke oude informatiedragers? Ze worden opgesloten in archieven, staan te verstoffen in kasten, worden herontdekt en tentoongesteld of vernietigd. Ze kunnen echter ook verwerkt worden tot nieuwe objecten of er kan mee worden gespeeld.
Dat alles gebeurt precies met de spectrummeubels. De boeken worden opgesloten in de krukken maar zijn klaar om in te bladeren; ze zijn in de tafel weer anoniem weggestopt, maar ook op de tafels tentoongesteld; op het hakblok de informatie vernietigd; op de tafelbladen verzin je spellen met repen informatie, kaften en geïndexeerde kaarten.
De oude informatiedragers geven nieuwe betekenis en dragen de mensen die de encyclopedie opnieuw waarde geven.

uitvoering – De collectie is gemaakt van hoogwaardig FSC berkenmultiplex afgewerkt met natuurvriendelijke Aurobeits en Osmowas, blauwe spanbanden en Spectrumencyclopedieën. De boeken vergaan in het verbruik maar kunnen steeds weer opnieuw worden aangevuld met de grote stroom afgedankte en daardoor vrijgekomen encyclopedieën.

kleuren – Het palet ontleent zijn kleuren aan de boekdelen zelf en bevat de tinten:

– aalscholversmijnbouw (deel 1,13)
– argentiniëonteigening (deel 2,14)
– bewijsplastics (deel 3,15)
– causaliteitretorica (deel 4,16)
– dennenskisport (deel 5,17)
– electronicastyreen (deel 6,18)
– ‘Frans I’-variété (deel 7,19)
– waterstofgrafologie (deel 8,20)
– humoraa-DYJ (deel 9,21)
– jordaniëdyk (deel 10,22)
– kunstlei-sau (deel 11,23)
– maltasaub (deel 12,24)

.pdf van het volledige artikel in de ‘nieuwe Spectrumencyclopedie

Een Blauw Pad

Het blauwe pad in de Aquamarijn te Zwolle

»

Samen Scholen

Accretio Identiteit en Uitstraling

»

SEATbelt / autogordelstoel

SEATbelt Chair a Love Story

»

Spectrum meubellijn

De Spectrum Encyclopedie opnieuw vormgegeven

»

Het Prieel in de Natuurtuin

Prieel Natuurtuin Klopvaart

»

Een kerk met ruimte voor ontmoeting

Visualisatie nieuw ontwerp Koningskerk Zwolle-Zuid

»

Tafelbladkleed

Tafelbladkleed

»

Woonboerderij Kalkovens VO

Woonboerderij Kalkovens, Makkum

»

Een Cisterciënzer Klooster – Beelden

»

Laanwoning Haagwijk

Laanwoning Haagwijk Architectuurmanifestatie

»

Boswoning Haagwijk

Boswoning Haagwijk Architectuurmanifestatie

»

Woonboerderij Kalkovens SO

Woonboerderij Kalkovens, Makkum

»

Encyclopedische Enveloppen

Envelope gemaakt van een bladzijde uit de Spectrum Encyclopedie

»

fort TILDEN

»

Alternate Absence

Alternate Absence

»

Een Cisterciënzer Klooster

Kerk van het Cisterciënzer Klooster | Subliem Licht

Verlichte afzondering; een klooster voor de Cisterciënzer orde / Illuminated isolation; a monastery for the Cistercian order
Het sublieme licht dat de ene plek met ‘de andere’ verbindt is het architectonische kenmerk van een nieuw type heterotopia: de fōstopos. De fōstopos zondert zich in ruimtelijke zin af door middel van licht en verbindt zich met andere plekken doordat ze aan het sublieme buiten zichzelf refereert. De fōstopos biedt binnen zijn grenzen oneindig de ruimte aan het sublieme. Daardoor beantwoordt ze aan een behoefte in onze maatschappij naar de ‘andere plaatsen’ zoals ze door Foucault zijn geïntroduceerd.
Al eeuwenlang bewijst de ‘architectuur van het licht’ van de Cisterciënzer orde de kwaliteiten van licht als een middel om ruimtes vorm te geven. In dit ontwerp voor een klooster vormen de ruimtelijke en rituele beleving van het sublieme licht en de overgang naar het omringende landschap, het hart van het fostōpische karakter.

Archiprix 2011

(René Boomkens, Nikol Dietz, Rob Hootsmans, Christian Kieckens, Gert Urhahn)

‘Het verstilde ontwerp voor een klooster wordt voorafgegaan door een prachtig uitgevoerd vooronderzoek. De filosofische ondergrond wordt zorgvuldig opgebouwd in een helder betoog. Aan de hand van twee essays over heterotopia’s en de rol van het licht, wordt betoogd dat je daarmee sublieme architectuur zou kunnen maken. De studie heeft echter geen hechte relatie met het op zichzelf fraaie ontwerp. Het trefzeker in het landschap gesitueerde klooster is vakkundig ontworpen en prachtig gepresenteerd. De zeer esthetische presentatie geeft door de schaarse informatie moeilijk inzicht in het ontwerp. Het contemplatieve aspect is in het plan goed uitgewerkt. De vorm past bij de functie. De ontwerper constateert een maatschappelijke noodzaak voor dergelijke ‘other places’, ten onrechte wordt echter niet gemotiveerd op welke wijze het klooster aan die noodzaak tegemoet komt.’

Informatie / afbeeldingen

»

Solitude in Palermo

»

Bouwen met Licht – Literair Café

Bouwen met Licht

»

Lamp

Lightstyle Lamp

»